Over ons

Als je mensen op een andere manier naar klassieke muziek wil laten luisteren, als je een andere ervaring wilt creëren, als je mensen wil laten zien wat ze nooit konden of wilden zien, als je mensen op die manier met elkaar wilt verbinden, dan zul je – als het maar even kan – buiten de gebaande paden van de muziek- of theaterpraktijk moeten lopen.

Met die stelling in het achterhoofd en heel veel muzikale overgave speelt Villa Stolz klassieke en moderne muziek, vaak in een theatrale vorm.

Het artistieke team van Villa Stolz:

 

Marieke Schut

Portretten-The-Stolz-Marieke-SchutMarieke Schut is de hoboïste en grote initiator van de Stolz. Met het oprichten van the Stolz ging een droom in vervulling: het spelen van geweldige muziek met bevriende topmusici. Zij heeft nog andere grote liefdes in haar werk: het Asko|Schönberg, waar ze werkt met de beste componisten van deze tijd, denk aan György Ligeti en Karlheinz Stockhausen. Vanuit dit ensemble heeft zij de “Ligeti Academie” bedacht, vormgegeven en opgericht: een hedendaagse muziek leerplaats voor conservatoriumstudenten. Ze speelde onder grote dirigenten als: Claudio Abbado, Leonard Bernstein en natuurlijk moeten haar beide grote leermeesters ook genoemd: de hoboïsten Heinz Friessen en Heinz Holliger. Marieke weet veel van modern theater en de menselijke hersenen. Ze werkt tevens als osteopaat.

Jellantsje de Vries

Portretten-The-Stolz-Jellantsje-de-VriesVeelzijdig en eigenzinnig, dit zijn de eigenschappen die de jonge violiste Jellantsje de Vries het meest typeren. Haar activiteiten op muziekgebied zijn zeer uiteenlopend – van orkest tot solo, van oude muziek tot hedendaags, van klassiek tot pop en van traditioneel tot muziektheater – niets is uitgesloten. Met name muziektheater speelt een grote rol in haar carriëre. Jellantsje begon met vioolspelen toen ze 6 was en kreeg les van Coosje Wijzenbeek, Lex Korff de Gidts en Vera Beths, bij wie ze in 2012 haar Masters unaniem cum laude afsloot. Naast Villa Stolz speelt ze ook regelmatig mee met het Asko|Schönberg Ensemble en het DoelenEnsemble. Naast het maken van muziek illustreert ze met kwastjes gedoopt in Japanse inkt. Ook theater en dans maakt een groot deel uit van haar leven.

Doris Hochscheid

Portretten-The-Stolz-Doris-HochscheidDoris genoot haar opleiding bij Dmitri Ferschtman en Melissa Phelps, waarna zij nog een aantal jaar in Parijs studeerde bij Philip Muller. Doris heeft een grote passie voor Nederlandse cellomuziek, zij heeft dan ook samen met haar vaste pianist Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht; als duo spelen zij vele concerten en nemen zij CD’s op. Doris is tevens een bevlogen vertolkster van hedendaagse muziek; sinds 10 jaar is zij celliste bij het ASKO|Schönberg, waarmee zij als soliste optrad in het speciaal voor haar geschreven celloconcert van Dimitris Andrikopoulos. Zij is docente hedendaagse kamermuziek aan het conservatorium van Amsterdam, waar zij ook onderricht geeft in Alexander Techniek, een voor musici belangrijke en weldadige houdingsleer.